Hanze College neemt nieuwe machines en apparatuur in gebruik!

Het Hanze College heeft onlangs weer enkele nieuwe machines en nieuwe apparatuur in gebruik genomen. Het betreft hier een CNC draaimachine, een CNC freesmachine en twee 3D printers.

Figuur 1 De CNC freesmachine

Figuur 2 De CNC draaimachine

 

CNC (Computer Numerical Control) verspaningstechniek is tegenwoordig bijzonder actueel. Door middel van CNC technieken kunnen diverse metalen en kunststof producten van hoge kwaliteit zeer nauwkeurig en in grote aantallen geproduceerd worden.

 

Figuur 3 De CNC freesmachine aan het werk.

 

De CNC machines zullen worden ingezet bij het keuzedeel CNC technieken. Door middel van het maken van 3D CAD (Computer Aided Drawing) tekeningen gaan de leerlingen leren hoe zij deze machines moeten gaan instellen en bedienen om uiteindelijk het door hen getekende product te kunnen maken.

Deze machines zijn mede in de vorm van cofinanciering geleverd door de firma CNC de Ridder uit Best

Ook op het gebied van 3D printen zijn er enkele prachtige 3D printers aangeschaft.

Figuur 4 De overdracht van de 3D printers.

 

Deze printers werden samen met een groot aantal gratis filamenten in diverse kleuren overgedragen door Mark Burghoorn van Cards PLM solutions (links op de foto) aan Robert de Jong van het Hanze College (rechts op de foto).

Met deze moderne printers is het mogelijk om door middel van 3D printtechnieken de door de leerlingen met diverse tekenprogramma’s gemaakte ontwerpen uit te printen in diverse soorten en kleuren kunststof.

Figuur 5 De 3D printers zijn er klaar voor!

Het Hanze College is erg blij met deze investering die mede mogelijk gemaakt is door de gelden van Sterk Techniekonderwijs uit de regio Amerstreek en de cofinanciering vanuit het bedrijfsleven.

Figuur 6 Enkele 3D geprinte ontwerpen.

 

Robert de Jong